Asztalitenisz Szakosztály

Elérhetőségek:

Levelezési cím: 2043 Budaörs Pf. 41
Szakosztályvezető: Szvitán Krisztina
Elérhetőségei: szvitan.krisztina@budaorsisc.hu; +36 20 317 5541
Szakmai vezető: Harczi Zsolt
Edzések helye: BVUSS, 2040 Budaörs, Hársfa u. 6.

Az asztalitenisz az egyik legnagyobb múlttal rendelkező sportág Budaörsön. A szakosztály 1976-ban Balogh Sándor, akkori sportügyi előadó vezetésével alakult meg 30 sportolóval, a legjobb csapat megyei bajnokságban szerepelt.

Az eredményes versenysport irányába Bíró Gyula vezetésével, 1989-től kezdődően folyamatosan tett jelentős lépéseket a szakosztály: a férfi csapat feljutott az NB1-be, ekkor már több mint 70-en látogatták az edzéseket, az utánpótlás területén pedig a versenyzők szervezett formában, sikeresen szerepeltek az országos ranglista versenyeken, köszönhetően a szülők segítségének is. A 90-es évek elejétől rangos hazai és nemzetközi versenyeket is rendezett a szakosztály.

Mérföldkő volt Németh Pál és a 2i Kft. szerepvállalása a budaörsi asztaliteniszben, melynek köszönhetően egy aktívan és a szervezésben önzetlenül segítő, kiváló emberen túl az eredményesség szempontjából rendkívül fontos támogatót tudhat azóta is magáénak a szakosztály. A 2i Kupa 1991-től kezdődően rangját tekintve odáig fejlődött, hogy a második legjelentősebb versennyé nőtte ki magát Magyarországon.

2001-ben egy sikeres, és jól felépített szakosztály vezetését vehette át Bíró Gyulától Somlyó Gergely, aki fő céljának tűzte ki a kiemelkedő eredmények, és a nemzetközi versenyrendezések útján Budaörs Város minél magasabb szinten történő képviseletét belföldön és külföldön egyaránt.

Az összes jelentős hazai verseny sikeres lebonyolítása után 2010-ben a Városi Uszoda, Sportcsarnok és Strand létesítményében megrendezésre kerülő 1. Magyarországi Pro Tour verseny házigazdája lehetett Budaörs, mellyel véglegesen felkerült a világ és Európa asztalitenisz térképére.

Az elmúlt években a legjobb hazai és nemzetközi eredményeket szállító szakosztály voltunk. A női csapat 2011-ben Magyar Bajnok lett, 65 év után először fordult elő, hogy nem budapesti székhelyű csapat nyerje meg a nemzeti bajnokságot. 2003 óta szerepel a csapat a nemzetközi kupákban, nyolc év ETTU Kupa szereplést követően a bajnoki címmel kvalifikálta magát a Bajnokok Ligájába, ahol óriási bravúrként bronzérmet szerzett.

Fantasztikus eredménynek számít, hogy 3 budaörsi játékos is részt vehetett 3 különböző, egymást követő Olimpián: Fazekas Mária (Athén), Jakab János (Peking), Molnár Cornelia (London).

A tagok létszáma bőven 100 fölött van, 5 csapat vesz részt a különböző bajnokságokban. Mára már nem csak a női csapat tekintetében vannak komoly eredmények, a Budaörsi Sport Club az egyetlen egyesület, ahol mindkét nem tekintetében legmagasabb osztályban szereplő csapat van. A közeljövő fő célja a sikeres hazai és nemzetközi eredményesség megtartása.

Támogatóink: